خبر: ۶۰۰ کیلو سیمان، سرانه مصرف در استان: عنوان ۱۳۹۴/۰۶/۰۲: تاریخ انتشار
سرانه مصرف سیستان و بلوچستان در هر سال، به ازای هر نفر بیش از ۶۰۰ کیلوگرم سیمان است. موسس گروه مهندسی معدن دانشگاه سیستان و بلوچستان با بیان این مطلب به خبرنگار ما، گفت: یکی از فاکتور های مهم در بحث سرمایه گذاری و تولید در صنعت تولید سیمان، مصرف سرانه آن در منطقه تولید آن است، به طوری که این سرانه بر حسب توسعه اقتصادی و کار های عمرانی هر کشور و یا منطقه متفاوت است. «علی اصغر زاهدی فر»، افزود: این سرانه مصرف به ازای هر نفر در سال در کشور های غربی که ساخت و ساز کمتری دارند، بیش از ۳۰۰ کیلوگرم است و همچنین این میزان برای کشورهایی که ساخت و ساز زیادی دارند مانند کویت و قطر به ۲ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم در سال نیز می رسد. وی تاکید کرد: این میزان در کشور ما بیش از ۵۰۰ کیلوگرم سیمان به ازای هر نفر است ولی با توجه به این آمار، میزان مصرف سرانه سیمان برای هر فرد در سیستان و بلوچستان بیش از ۶۰۰ کیلوگرم است، اما با این وجود میزان تولید این کالا در کارخانه های سیمان سیستان و خاش بیش از نیاز مصرفی مردم این استان است. وی تصریح کرد: سیمان تولیدی توسط کارخانه های سیمان این استان جوابگوی مصرف داخلی و صادرات آن به کشور های همسایه نیز است، اما با این وجود با توجه به رکود بازار در مناطق مرکزی کشور و کاهش نسبی قیمت سیمان در آن مناطق، کارخانجات تولید این محصول در مناطق مرکزی برای تامین بازار مصرف خود به بازار های مرزی برای صادرات آن به کشور های همسایه روی می آورند که واردات این سیمان ها به استان باعث کاهش قیمت آن در بازار این استان می شود و لطمات زیادی به تولید کنندگان بومی این استان می زند. زاهدی فر بیان کرد: قیمت عرضه سیمان به صورت دولتی تعیین می شود و خود با توجه به نبود بازار مصرف و مشکلات صادرات این کالا تولید کننده آن را تحت فشار قرار داده است، حال آنکه واردات سیمان از استان های دیگر به این استان به خصوص با قیمتی کمتر از قیمت عرضه آن در استان باعث ایجاد فشاری مضاعف بر تولید کنندگان این کالا در سیستان و بلوچستان شده است که لطمات جبران ناپذیر و کاهش تولید آن را در بر داشته است، حال آنکه در این راستا دولت نیز، هیچ حمایتی از تولید کنندگان بومی این استان نمی کند. وی افزود: بیشتر صادرات سیمان استان به افغانستان در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن در سال است و در حدود ۲۰۰ هزار تن سیمان به پاکستان صادر می شود. وی با اشاره به اینکه سنگ آهک بیشترین استفاده را در سیمان دارد، خاطرنشان کرد: کارخانجات سیمان استان آهک و سیلیس را به صورت مخلوط در داخل استان برداشت می کنند زیرا این دو ماده برای داشتن بازدهی اقتصادی باید در شعاع ۵ تا ۱۵ کیلومتری یک کارخانه قابلیت برداشت داشته باشند. وی گفت: سنگ آهن و سنگ آلومینیوم از استان های دیگر به کارخانجات سیمان استان حمل می شود، چرا که در این استان معدن این دو ماده وجود ندارد و یا اینکه معادن آن ها هنوز به مرحله برداشت نرسیده است و استحصال نمی شود، به طوری که سنگ آهن مورد نیاز از اصفهان، تربت جام و سنگان وارد سیستان و بلوچستان می شود. وی گفت: با توجه به اینکه لایه های گچ مناسب در استان وجود ندارد سنگ گچ مورد نیاز برای سیمان نیز از استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی و کرمان وارد سیستان و بلوچستان می شود. مدیرگروه مهندسی معدن دانشگاه سیستان و بلوچستان، تصریح کرد: سرانه مصرف، یکی از فاکتورهای مهم در صنعت است و بر این اساس نیز در کشورها برحسب توسعه اقتصادی و اقدامات عمرانی مصرف سیمان تغییر می کند.
وی عنوان کرد: سیمان سیستان با کیفیت بالا تولید می شود و مورد پسند بازار افغانستان است، از این رو نیمی از سیمان صادراتی از شرق کشور به افغانستان مربوط به این منطقه است، چرا که هم کم هزینه تر است و هم کیفیتی به نسبت بسیار بالاتر از دیگر سیمان های داخل بازار این کشور دارد.
وی اضافه کرد: دو نوع سیمان در استان تولید می شود که نوع پوزولانی برای بتن ریزی های حجیم و مدفون و نوع تیپ ۲ نیز برای مصارف عمومی مصرف می شود.